23:34
НАКАЗ.Про стан роботи педколективу щодо формування здоров’я-зберігаючих компетентностей школярів

НАКАЗ

від ________ 20__ року

__

 

Про стан роботи педколективу щодо формування здоров’я-зберігаючих компетентностей школярів з урахуванням результатів психодіагностики

На виконання річного плану роботи школи робочою групою, створеною відповідно до наказу по школі від __.__.20__ року № __, протягом січня 20__ року проводилось вивчення стану роботи педколективу щодо формування здоров’я-зберігаючих компетентностей школярів з урахуванням результатів психодіагностики.

Під час вивчення аналізувалися санітарно-гігієнічні умови навчання, створення здоров’я-зберігаючого середовища у навчальному закладі та якість медичного обслуговування школярів, поширення шкідливих звичок серед учнівської молоді, розвиток фізкультурної та спортивно-масової роботи, формування здорового способу життя через зміст освіти.

Школа — не єдина структура, яка охоплює всіх дітей і здатна системно й послідовно формувати мотивацію щодо здорового способу життя. Вирішальна роль у формуванні здорового способу життя належить не тільки школі, а й батькам.

У школі здійснюється певна робота у цьому напрямі: проводяться шкільні спортивні змагання, школярі приймали участь у всіх районних змаганнях. У районних змаганнях з настільного тенісу школярі зайняли друге командне місце, але водночас посіли середні місця з легкоатлетичного кросу, міні-футболу, шашок, шахів. Після уроків працюють три спортивних гуртки. Систематично здійснюється антитютюнова та антинаркотична пропаганда, щорічно діти відпочивають в шкільному оздоровчому таборі. 20 учнів побували на екскурсії до м. Одеси. Наказом по школі № __ від __.__.20__ року, на виконання наказу Міністерства освіти і науки України № 420 від 24.05.2007 року та з метою підвищення рівня організації навчально-виховного процесу заборонено з 1 вересня 20__ року використання мобільних телефонів у навчальному закладі всіма учасниками навчально-виховного процесу під час проведення навчальних занять. Це також повинно сприяти не тільки організації навчальної роботи, а й поліпшенню здоров’я наших учнів.

Але цього недостатньо. Зокрема, рідко проводяться загальношкільні спортивні заходи, а носять, в основному, епізодичний характер. З цією метою не використовуються великі перерви й позаурочний час. Відсутня чітка система підготовки учнів до участі в районних спортивних змаганнях.  Потребує значного вдосконалення реалізація в школі районної Програми розвитку футболу. При наявності відповідних майданчиків та спортивного обладнання, учні майже не займаються зимовими видами спорту, баскетболом, волейболом та іншими спортивними іграми.

Аналіз статистичних даних останніх років вказує на те, що, на жаль, продовжують зберігатися тенденції до погіршення здоров’я й фізичної підготовленості дітей та учнівської молоді. За останні роки у дітей шкільного віку зросла кількість захворювань, пов’язаних з функціонуванням опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи тощо. Не основну фізкультурну групу серед учнів школи мають __ учнів (24,1% від загальної кількості). Різноманітні хронічні захворювання мають __ учнів (40,96%). Серед них:

— захворювання опорно-рухової системи – __ учнів (20,48%);

—   захворювання кишково-шлункового тракту — __ учнів (9,64%);

—   захворювання серцево-судинної системи – __ учнів (6,02%);

—   захворювання органів дихання – __ учні (2,41%);

—   порушення слуху __ учнів (1,2%);

—   порушення зору __ учнів (1,2%);

—   порушення ендокринної системи – __ учнів (1,2%);

—   порушення нервової системи – __ учнів (1,2%).

Серед факторів, які негативно впливають на стан здоров’я школярів, слід відмітити наступні:

— погіршення санітарно-гігієнічних умов навчання та якості медичного обслуговування;

—   поширення шкідливих звичок серед учнівської молоді;

—   зростання популярності в дитячому середовищі привабливих видів нефізичної діяльності (ігрові програми на мобільному телефоні, комп’ютерні ігри тощо).

Водночас, сьогодні в країні зберігається тенденція до прилучення дітей і молоді до нікотину, алкоголю, вживання наркотичних речовин через засоби рекламу та відеофільми.

Згідно із соціологічними опитуваннями, проведеного серед __ учнів 5-11 класів (__ хлопців і __ дівчат), одним із найбільш значущих ризиків щодо погіршення здоров’я є куріння. Так, наприклад, 18,5% з числа опитуваних хлопців і 4% дівчат вказали, що палять постійною Палять інколи — 7,5% хлопців і 13% дівчат. Головним фактором, що спонукав до паління, згідно з цим опитуванням, є паління друзів, знайомих. На це вказали 18,5% хлопців і 13% дівчат. Число дітей, які курять, припадає майже виключно на 9-11 класи.

Іншим значущим ризиком щодо здоров’я учнів школи є вживання алкогольних напоїв. Тривожним є те, що вік дітей, які пробували алкоголь, знижується. З числа опитаних 7,5% хлопців вказали, що вперше спробували спиртне у віці 6-8 років, 21% дівчат — у віці 10-11 років, 26% хлопців і 42% дівчат — у віці 12-14 років, 18,5% хлопців і 8% дівчат — у віці 15-16 років. І лише 44% хлопців та 29% дівчат ніколи не вживали алкогольні напої Разом з тим, особливо тривожить та обставина, що на запитання «Де відбулася перша спроба алкоголю?» 30% хлопців і 50% дівчат назвали родину. Це свідчить про значні недоліки в антиалкогольній пропаганді серед батьків.

Робоча група, яка готувала матеріали з питань здоров’я-зберігаючих компетенцій на засідання педагогічної ради, вважає, що вирішення поставлених завдань у формуванні мотивації щодо здорового способу життя треба здійснювати за трьома напрямами:

—   створення здоров’я-зберігаючого середовища у навчальному закладі;

—   формування здорового способу життя через зміст освіти;

—   подальший розвиток фізкультурної та спортивно-масової роботи.

Виходячи з цього, з метою формування здорового способу життя школярів та оздоровлення учнівської молоді

НАКАЗУЮ:

1.   Заступнику директора школи з виховної роботи ________, класним керівникам, педагогу-організатору _________, практичному психологу ________:

1.1.  Результати анонімного соціологічного опитування учнів, наслідки медичного огляду школярів розглянути на загальношкільних та класних батьківських зборах у лютому 20__ року.

1.2.  Посилити контроль щодо проходження щорічного медичного огляду школярів, їхнього розподілу по групах (основну, підготовчу, спеціальну медичну) відповідно до стану здоров'я та внесення цих даних до класного журналу.

1.3.  Провести роз’яснювальну роботу серед батьків щодо необхідності контролю за реальним станом здоров’я дітей та інформування про це адміністрацію навчального закладу.

1.4.  Здійснити заходи щодо всебічного забезпечення рухової активності учнів на перервах, в урочний та позаурочний час;

1.5.  Організовувати оздоровлення дітей влітку. По можливості охопити оздоровленням усіх дітей пільгових категорій;

1.6.  Організувати проведення: 7 квітня – Всесвітнього дня здоров’я, 31 травня – Всесвітнього дня без тютюну.

2.   Учителю фізичного виховання _________, класним керівникам початкових класів:

2.1.  З настанням сухої погоди відновити в режимі дня школи проведення фізкультурно-оздоровчих заходів на великій перерві (рухливі та спортивні ігри, розваги, змагання);

2.2.  Починаючи з лютого 20__ року забезпечити проведення щорічних масових загальношкільних змагань з ігрових видів спорту.

3.     Учителю ОБЖ та захисту Вітчизни ________, класним керівникам початкових класів посилити роз’яснювальну роботу з учнями щодо формування здорового способу життя.

4.     Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 

 

 

Директор школи                    _________

 

ЗА МАТЕРІАЛАМИ САЙТУ http://kuncevo.ucoz.ru

Категорія: Написання наказів | Переглядів: 4191 | Додав: AllaM | Теги: НАКАЗ.Про стан роботи педколективу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]