18:57
НАКАЗ.Про стан викладання та якість знань учнів з трудового навчання

Про стан викладання та якість знань учнів з трудового навчання

На виконання річного плану адміністрацією школи протягом листопада-грудня ______ року вивчався стан викладання та якість знань учнів з трудового навчання. У процесі вивчення було відвідані та проаналізовані 19 уроків учителя трудового навчання ______, перевірена вчительська документація, проведені контрольні директорські роботи у 5-9 класах.

Починаючи з 2005/2006 навчального року вивчення в школі предмета трудового навчання здійснюється за новою програмою для 12-річної школи. Провідним напрямком реалізації змісту даної програми згідно Державного стандарту освітньої галузі «Технологія» є проектно-технологічна діяльність, яка інтегрує всі види сучасної діяльності людини від появи творчого задуму до реалізації готового продукту. Саме тому протягом шести останніх років учитель трудового навчання ______ працює над розв’язанням дидактичної проблеми «Шляхи реалізації проектної діяльності на уроках трудового навчання».

Відповідно до змісту нової навчальної програми з трудового навчання для 5-9 класів учні ознайомлюються з такими методами проектної та конструкторської діяльності:

·        метод фантазування – 5 клас;

·        метод комбінування – 6 клас;

·        метод фокальних об’єктів – 7 клас;

·        метод створення образу ідеального об’єкта – 8 клас;

·        основи теорії розв’язування винахідницьких задач – 9 клас.

Під час вивчення розділу проектування виробів у 5 класі вчитель звертає особливу увагу учнів на розуміння термінів «проект», «технологія», «проектно-технологічна діяльність». Розуміння цих термінів і визначень досягається шляхом асоціації їх із уже відомими дітям з 4 класу робіт з пластиліном або папером.

Застосовуючи метод фантазування, який передбачає відсутність будь-яких обмежень і правил, діти занурюються у світ казкових героїв, фантастичних умов. Дитяча уява малює незвичайні, неочікувані зразки виробів.

Працюючи з 6 класом над проектуванням виробів, ________ особливу увагу звертає на підбір інформаційних джерел (книги, журнали, посібники, мережу Інтернет), тому що в цьому класі застосовується метод комбінування, використовуючи який учні працюють з інформаційними джерелами, знаходять там зразки виробів, виявляють між ними відмінності, аналізують їх, визначають найкращі ознаки і створюють нову модель з використанням цих ознак.

При проектно-технологічній діяльності у 7 класі, згідно з програмою вчитель знайомить учнів з методом фокальних об’єктів. Для кращого розуміння цієї теми використовуються знання законів фізики, а саме фокусування променів, зразки уже існуючих об’єктів, на які були перенесені властивості природних об’єктів. При виконанні практичної роботи, діти ознайомлюються з послідовністю застосування методу фокальних об’єктів.

У 7-8 класах згідно програми передбачено обов’язкове виконання учнями творчих проектів. Тому, щоб ознайомити дітей з цим видом діяльності, вчитель використовує електронні презентації уже готових проектів, дає шаблон за яким діти будуть виконувати проект.

Проектуючи вироби у 8 класі, учні використовують метод створення образу ідеального об’єкту. Спочатку моделюють ідеальний об’єкт, а потім роблять крок назад, поступаючись певним властивостям на користь інших. Наприклад: естетичність – надійність.

Застосовуючи теорію розв’язання винахідницьких задач у 9 класі, ______ використовує наступні методи: творчих експериментів; моделювання з живою природою; метод розумових ідей; зіставлення, роз’єднання, об’єднання; метод мозкової атаки; метод проблем та помилок.

У роботі над проектно-технологічною діяльністю з учнями 5-9 класів значна увага приділяється вибору учнями завдань та їх змісту, які мають відповідати наступним вимогам: відповідність віковим можливостям учнів; різноманітність у виборі матеріалу, з яким вони будуть працювати; відповідність базі теоретичних знань та практичних умінь школярів; творча спрямованість навчання; відображення регіонально-територіальних умов, традицій розвитку народних промислів; суспільна та особистісна значущість виробів.

У 5 класі – учні конструювали та виготовляли кухонну декоративну дошку, іграшку, конструктор, модель літака, модель автомобіля, шаблони. У 6 класі –іграшки, приладдя, головоломки, розгортки об’ємних виробів, совки, підставку для паперу та олівців, гачки для вішалок, навислі вушка, підставку для книг, підставку для малювання, підставку для паяльника. У 7 класі –годівничку для пташок, ящик для конструктора, пристрій для пропилювання лобзиком, поличку для квітів, стільчик, набір роздільних дощечок, підставку під гарячі предмети, кухонну лопатку, світильник, декоративний підсвічник для однієї свічки, молоток, поштовий ящик, сувеніри. У 8 класі – складальний стільчик, перемикач ялинкових гірлянд, модель світлофора, тумбочку для аудіотехніки, поличку під телефон, набір кухонного приладдя, посуд, вішалку для одягу, лопату для прибирання снігу, будиночок для пташок. У 9 класі – меблі, журнальний столик, охоронний пристрій.

Не один рік працюючи над даною проблемою, ______ реалізує  цілий ряд переваг при використанні методу проектів: учні мають можливість виявляти свої інтереси; вчаться планувати й працювати за планом; розвивають творчі здібності, самостійність; установлюють тісний зв’язок із реальним життям; використовують знання з інших предметів; учаться правильно оформляти звіти про роботу над проектом.

Позитивні результати систематичного впровадження вчителем трудового навчання ______ методу проектів виявляються у підвищенні продуктивності уроку та рівня використання наочності на уроці, що позитивно позначається на рівні знань учнів; з’явилася можливість більше уваги звертати на міжпредметні зв’язки; акцент у роботі учнів перенісся на розвиток творчого і критичного мислення, уміння працювати з інформаційними джерелами, різними видами проектно-технологічної документації; формування в учнів навичок проектної діяльності, уміння здійснювати аналіз та оцінку технологічних об’єктів, свідомо обирати ті чи інші технологічні процеси, трудові прийоми і технічні засоби.

Учні, яких навчає ______, стабільно займають призові місця на районних та обласних олімпіадах з трудового навчання. Про високий рівень викладання предмету та належну якість знань учнів свідчать і результати директорських контрольних робіт, проведених у 5-9 класах.

Предмет

Клас

Результати навчальних досягнень учнів

За результатами І семестру

За результатами зрізів знань

К-ть учнів у класі

Високий рівень

Достатній рівень

Середній рівень

Початковий рівень

Виконували роботу

Високий рівень

Достатній

рівень

Середній рівень

Початковий рівень

труд. навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

труд. навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

труд. навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

труд. навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

труд. навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього учнів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У відсотках

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Однак, при цьому слід відмітити і деякі недоліки методу проектів: не всі учні можуть працювати самостійно; застосування методу проектів вимагає значних витрат часу, як на уроці, так і в позаурочний час.

Виходячи з цього,

НАКАЗУЮ:

1.  Відмітити високий рівень викладання та якість знань, умінь і навичок школярів з трудового навчання, виявлені під час внутрішкільного контролю.

2.  Учителю трудового навчання ______ при роботі над розв’язанням дидактичної проблеми «Шляхи реалізації проектної діяльності на уроках трудового навчання» звернути увагу на розвиток вміння учнів працювати самостійно.

3.  Заступнику директора школи з навчальної роботи ______:

3.1.До ______ року завершити опис досвіду роботи вчителя над дидактичною проблемою.

3.2.Урахувати результати вивчення досвіду роботи вчителя над дидактичною проблемою та виявлений під час внутрішкільного контролю рівень знань, умінь і навичок учнів при черговій атестації

4.  Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 

 

 

Директор школи ______

Категорія: Написання наказів | Переглядів: 2789 | Додав: AllaM | Теги: НАКАЗ.Про стан викладання та якість | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]